За любовта по време на холера

ноември 3, 2007 в 12:39 pm | Публикувано в Изкуство, Книги | 6 коментара

„Чух, че са ти подарили роза“.

Колко ли трябва да обичаш един човек, за да го чакаш повече от петдесет години?

Смело мога да кажа, че съм зашеметен.

Един разказ за важните уроци, които се случват на човека: урок по очакване, урок по любов, урок по търпение (тук издигнато на трона на невероятната и близка до лудостта упоритост), незаменим урок по изчакване, а в същото време една лебедова песен за времето, когато писмата са били основно средство за комуникация между ухажваната благоверна дама и нейният изтънчен преследвач. На човек чак му става драго, дори и малко тъжно, от безбройните опити на този чудак Флорентино Ариса.

А историята е вдъхновена от любовта между майката и бащата на автора – не по-малко интересна сага за копнежа по някого. И една омагьосана история.

„Не можех да спя от яд, че мисля за него, но най-много яд ме хващаше, че колкото повече се ядосвах, толкова повече мислех.“ 
Това изречение на майката на Маркес обяснява всичко. 

И думите на бащата: 

„С тази роза предавам живота си във вашите ръце“.

А най-хубавата новина е, че в края на този месец излиза първата екранизация по роман на Маркес – и то по тази книга – „Любов по време на холера“. В главната роля е Хавиер Бардем, което обещава много хубави неща 🙂

6 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. „Колко ли трябва да обичаш един човек, за да го чакаш повече от петдесет години?“

    Само трябва да го обичаш, без „колко“. Ако не можеш да го чакаш, значи не го обичаш. Толкова е тъжно и просто.

  2. Аз съм голяма жена, а плача на тази книга. Най-хубавото нещо, която може да бъде казано за любовта и да побере в премълчаното още толкова.

  3. О, това съвсем не е първата екранизация по роман на Маркес. Има създадени десетки филми по негови романи и/или разкази. Да не говорим, че е създал филми по свой оригинален сценарий. Ето, тук може да намериш повече информация. http://imdb.com/name/nm0305781/
    По общо мнение най-добрите екранизации по Маркес са „Хроника на една предизвестена смърт“ и „Лятото на госпожа Форбс“. Аз лично ти препоръчвам първия филм, където също има дълготърпелива любов, една от любимите теми на Маркес.

  4. ПС. В добавка към препоръката ми за „Хроника на една предизвестена смърт“, режисьорът е Франческо Рози, а в главните роли Орнела Мути и Рупърт Евърет. Само заради това си заслужава да се види, просто са блестящи тук!

  5. здравейте от години се опитвам да намеря тази книга. Можете ли да ми дадете съвет как мога да я намеря..

  6. Има я на „Славейков“, на доста солена цена. Иначе от познати – аз така я открих:)


Вашият коментар


Entries и коментари feeds.