„Всички правят така“

юли 16, 2010 в 8:33 am | Публикувано в Градът, Злободневни | 5 коментара

Защото всички правят така, много пешеходци в България (и някои други страни) не изчакват търпеливо светофара, а пресичат на червено пред забързаните автомобили. По същата причина и много шофьори не спазват елементарни правила за движение, особено в населени места. И след това обикновено някой умира.

Защото всички правят така, много хора използват за кошчета за боклук всякакви други неща, но не и… кошчетата за боклук. Електрически стълбове, трамвайни или автобусни спирки, междублокови пространства, входове и др., най-често служат за удобно прикриване на отпадъци, понякога тайно, понякога не чак толкова.

Защото всички правят така, много домашни любимци се разхождат сутрин на места, на които през деня децата си играят. И никой не чисти онова, което оставя след себе си четириногото. „Всички правят така“ е достатъчно удобно оправдание.

Защото всички правят така, много хора предпочитат да се доверяват на екстрасенси-шарлатани, „ясновидци“, а напоследък и октоподи. По същата причина избират и политици – „всички така или иначе ще гласуват за тях, затова и аз да взема да пусна вота?“

Защото всички правят така, много хора предпочитат да се скарат на някого в градския транспорт, вместо просто да му направят път. Или да напсуват шофьора, който е объркал пътя, вместо да загубят 5 ценни секунди, докато го оставят да мине пред тях.

Защото всички правят така, много хора предпочитат да подкупят пътните полицаи, вместо да си платят глобата, а след това обвиняват държавата в корупцията, която те самите създават.

Защото всички правят така, много хора предпочитат да бутнат няколкостотин лева за „избор на екип“ (което си е легализирана форма на рекет от страна на лекарите) в родилното, вместо да се възползват от правата, които имат, за да не плащат.

Все дребни неща, ще кажете… Но какво би станало, ако започнем да променяме тези дребни неща и не правим онова, което правят „всички“. Защото с това „всички“, по-скоро намираме оправдание за собствената си простотия, за която „всички“ освен нас са виновни.

5 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. С риск да се получи така, сякаш не съм дочела поста и съм спряла на първото изречение,направи ми впечатление това: „в България (и някои други страни)“. Понеже имам скорошни наблюдения – проблемът далеч не е само български. Дисциплинираните германци масово пресичаха на червено. Във Франция (Париж) си беше направо страшно – пресичаха както и където им падне, изскачаха пред колите, набиваха се спирачки… питах, и ми казаха, че било понеже според френските закони каквото и да се случи на пътя, шофьорът е виновен.
    Всъщност страната, където спазваха правилата за движение най-стриктно – и шофьори, и пешеходци – беше Румъния.

  2. Напълно съгласен – затова съм казал и „някои други страни“:)

  3. Аз не правя така. В личен план ми се струва достатъчно.

  4. „Защото всички правят така, много хора предпочитат да бутнат няколкостотин лева за „избор на екип“ (което си е легализирана форма на рекет от страна на лекарите) в родилното, вместо да се възползват от правата, които имат, за да не плащат.“

    За повечето „всички правят така“ сте прав но не ви пожелавам да се наложи спешна сърдечна операция на ваш близък роднина в България, и вие да откажете да „изберете екип“ като спокойно изчакате да видите дали той ще умре или от болницата ще ви назначат дата за операция.

  5. Стефан, съгласен съм. И точно там е бедата, за съжаление…


Вашият коментар


Entries и коментари feeds.