За новите възможности за летене

октомври 11, 2007 в 10:07 pm | Публикувано в Хитро | Вашият коментар
Етикети:

От EasyJet обявиха, че започват полети до Лондон от 6 ноевмри. Повече информация можете да откриете тук или в броя на „Капитал“ от 12.08.
Остава и хората от Ryanair да започнат полети от София към Дъблин и ще съм изключително доволен. По няколко причини:Първо, т.нар. low cost компании предоставят възможност да пътуваш за два-три дни (например за уикенда) до чужбина на съвсем достъпна цена, често по-ниска от цената на автобусния билет. Аз лично направих това през март с WizzAir, цената я спазарихме два месеца по-рано на около 110 лв. и времето от петък до неделя сутрин се оказа достатъчно за една бърза обиколка на Рим. Не по-малко важно е и усещането, че страната все повече се „отваря“ – засега към Европа, скоро и към други континенти.

Второ, засилващата се конкуренция в този сектор сваля цените на самолетните билети. От това печелят не само хората като мен, на които им настръхва косата като видят цените на British Airways (с което изобщо не твърдя, че компанията е лоша, напротив – обслужването там, чувал съм, е на изключително добро ниво, което определя и значително по-високите цени), а и самите бизнес-ориентирани пътници, т.е. в крайна сметка потребителят печели.

Трето, по-бедните европейци (в случая англичани) ще имат възможност да посещават България за по-малко пари, т.е. да ударят някой и друг процент в повече към приходите от туризъм. Е, друг е въпросът, че ще ударят и някоя и друга бира в повече и може да се разбеснеят и поступат с местните ербапи; или пък (тук националистите настръхват) да продължат да изкупуват имоти от татковината, докато нашего брата тъне в собствените си ежедневни проблеми, свързани с осигуряването на насъщния.

Но като цяло съм доволен от новината. След стъпването на редица компании от този тип на нашия пазар (WizzAir, SkyEurope, MyAir, EasyJet, скоро и други), трафикът на пътници от София до Лондон според летище „София“ нараства от 45 000 (2005 г.) на 85 000 (2007 г., вероятно прогноза, щото годината още не се е отърколила), съобщава „Капитал“.

Разбира се, да ползваш нискобюджетна компания не винаги е особено приятно. Имаше един-два случая, в които пътниците на WizzAir бяха връщани в Будапеща поради лошо време. В такъв случай компанията ти казва: „Полетът до София беше изпълнен“ (разбирай: „Излетяхме от Будапеща, стигнахме до София, ама времето беше кофти, та се наложи да се върнем обратно, щото като нискобюджетна компания не можем да кацаме където и да било наблизо, така че сега се оправяйте. А ако искате да ползвате нашите услуги, цакайте за още по един билет… еднопосочен). Или пък ако закъснееш за полет никой не те чака специално, а пущат кепенците да кажем 40 мин. преди полета, а фактът, че си вече на check-in-а, изобщо не ги грее. Затова един съвет – ако трябва да се връщате към България през летище „Лутън“ в Лондон, а сте изпили парите, предвидени за екскурзийка от 4-5 дни до там и нямате повече кешовица за хотел, бъдете на летището най-малко 2 часа и половина преди полета, защото ако има дъълга опашка и нещо се подмотаете, току виж ви се наложи да хванете следващия полет, а той е „само“ след 4 дни.

И още нещо – по време на полетите няма закуски и прочее глезотийки. Всичко, за което е платил клиентът, е да бъде превозен от А до Б (е, понякога и това не става, ама Животът е гаден, нали така). Така че забравете за екстрите. Освен това подобни авиокомпании кацат на по-задръстени (в смисъл на по-отдалечени или трудно достъпни като място) летища, така че е добре да се запознаете с условията, при които можете да стигнете от аеропорта до града, за да няма неприятни изненади.

Въпреки всичко, аз заминавам за Виена на 9 ноември, за три дни. Цената излезе 125 лева на човек в двете посоки. За сравнение, автобусът в една посока е 109 лв. Избирайте.

И бон воаяж:)

Advertisements

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.