Гомор

октомври 16, 2007 в 6:42 am | Публикувано в Книги | 2 Коментари

 

След като дълго планираното ми пътешествие до Италия (Рим, Неапол и Сицилия) претърпя крах, дълго се чудех кога ще смогна да отида. Май няма да е скоро. Но вчера ми попадна нещо, което ми направи впечатление – книга, в която се разказва за Камората. „Гомор“ на Роберто Савиано. Макар че съм изначално подозрителен към книга, на чиято корица пише „Истината и само истината за…“, ми се струва добро попадение… Дано не се окаже поредната бъркоч от измислици…

Камора е името на неаполитанската мафия. Въпреки че напоследък много повече се говори за Ндрангета (калабрийската), в района на Неапол местната мафия има почти неограничена власт.

Какво пише в „Дневник“:

Първоначалният тираж на „Гомор“ е 5000 екземпляра. Реакцията на босовете от Камората е присмехулно-надменна. За два месеца „Гомор“ надхвърля 700 000 продадени екземпляра само в Италия. Мълчанието, обгръщало дейността на Камората, е нарушено. Национални медии започват да отразяват случващото се в Неапол и близките градчета. Следват арести и конфискации на имущество на камористи. Шефовете на Камората осъждат Савиано на смърт. Организират се манифестации срещу Камората по улиците на Неапол. А Роберто Савиано има надеждата, че словото ще постигне това, което държавните институции не успяват.

Камората е престъпна икономическа империя с незаконни дела в цял свят. Известна сред запознатите като „Системата“, тя разпределя най-големия трафик на наркотици, урежда нелегалното изхвърляне на токсични отпадъци на незаконни сметища и извършва огромни финансови измами в строителството. Савино пък пише за родното си място, че там е в реда на нещата на тринайсет години момчетата да носят полуавтоматични пистолети, а момичетата на четиринайсет години вече се оглеждат за съпруг от мафията. „Няма разделение на криминално проявени и съвестни граждани, защото за цялото население на областта Камората е спасител – осигурява работа, защита, грижи се за семействата. Всеки може да разпространява дрога – мъже, жени, деца: надниците се плащат всяка седмица – 100 евро за наблюдателите, 500 евро за координаторите, 800 евро за дребните продавачи на наркотици и 1000 евро за тези, които държат наркотиците в домовете си на склад. Смените са от три часа следобед до полунощ и от полунощ до четири сутринта. Има един почивен ден седмично, а за всеки час закъснение се отнемат по 50 евро от надницата. Дори „Бърза помощ“ е подвластна на Камората – при инцидент на улицата санитарите идват с линейката, но търпеливо изчакват раненият при престрелката да умре, за да не си навлекат гнева на килърите от Камората“, пише Савиано.

Ммм, май ще си я взема:)

2 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Една от най-потресаващите книги, които съм чела!!!

  2. Бай Ицо, направиха и филм по тази книга, който жъне похвали. IMDb обаче не казва кога ще се появи по българските екрани.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.