За тъжната съдба на Ани

октомври 17, 2007 в 6:41 am | Публикувано в Градът | Вашият коментар
Етикети: ,

На границата между Турция и Армения, на 45 км западно от Карс (да, същият Карс, за който говори Орхан Памук в „Сняг“(Kar), се намира призрачният град Ани. Преди около хиляда година Ани е бил столица на Арменското кралство, с население между 100 000 и 300 000 жители, по което е съперничел на Кайро, Константинопол и Багдад.

През 13 в. е завладян от монголите и опустошен, а последвалите няколко земетресения в региона отклоняват търговските пътища, включително Пътя на коприната, като превръщат някога процъфтяващата столица в това, което е сега.

Тъжна история за един велик град…

Когато миналата година пътувах за Грузия, мечтаех да имам още два дни, за да мога да отида до Ани. Тогава не се получи. През март ще отида. Обезателно. Има ли желаещи?

Защото искам да видя града, чиято съдба арменският поет Аристарх от Ластивер оплаква в своята „Погребална песен“:

„Къде са троновете на царете ни? Остават скрити за окото. Къде са легионите, които се нижеха пред тях в крепки редици като гъст градоносен облак, обагрени като пролетни цветя и така блестящи в униформите си? Къде е величественият, чуден престол на патриарха? Сега е пуст, отнет от владетеля, лишен от украса, покрит с прах и разхвърляни дрипи, а наследникът на трона е отведен в далечна страна като затворник. Молитвите и песните на свещеника са замлъкнали. Свещите – изтръгнати от красивите си свещници, лампите – мъждиви, сладкият аромат на тамян се е изпарил, а олтарът на нашия Господар е погребан в прах и пепел. 
Сега, когато всичко, към което някога сме били привързани, ни е отнето поради нашата порочност, сега кажете на небесата и на всички, които ни гледат оттам, кажете на планините и могилите, на мрачните гори, че също могат да ридаят за края.”

Повече за града можете да научите от сайта Virtual Ani.

Advertisements

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.