За последните страници

октомври 18, 2007 в 10:14 pm | Публикувано в Неопределени | 2 Коментари

Има нещо тъжно, неизбежно и меланхолично в последните страници. Били те страници на книга, на история (може би любовна) на живот или пък ако щете на страница в Интернет.

Малко преди всичко да свърши, ни обзема чувство на облекчение, че развръзката най-сетне идва; на ярост, че нещо няма да продължи; на примирение, че ще трябва да стигнем до края; на самота, защото вече няма да чувстваме онова, което досега е преминало през очите и ушите ни и сме оставени като единаци – да пазглеждаме до болка собствените си изживявания, свързани с книгата/историята/живота и т.н.

Една кратка агония, в която се борим, за да преодолеем мъката от това, че нещо приключва, от една смърт, за която ние предварително знаем, но не можем да направим нищо. Освен да не стигнем до последната страница. Но тогава нещата са съвсем различни и у нас остава тягосното чувство, че сме пропуснали нещо. И душевният ни мир започва да се разпада. Дали не е именно заради смъртта, с която все воюваме, но в крайна сметка се случва, защото без нея нещата няма да бъдат пълни и завършени?

Агонията от неизвестното, защото ни остава толкова малко до края и знаем, че ще го има, но не знаем как ще се случи.

Агония, която чакаме с нетърпение, защото искаме по-добре да разберем как е нарисувана цялата картина. И не по-малко важно – да разберем как можем да намерим пътя, който води назад към реалността…

Здравей, Любов! Здравей, Живот! Как да ви нарисувам, ако не в червено? Как да ви разкажа, ако не без думи? Как да ви срещна, ако не от друг свят? Как да разбера, че вече ви няма, ако не в агония? И как да приключите, ако не като последни страници от интересна книга?

2 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Хей, какво ти става? Какъв е този ужасен като настроение текст?

  2. Това е старо, просто го премествам тук…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.