За писането на книга

ноември 2, 2007 в 7:20 am | Публикувано в Изкуство, Книги, Неопределени | Вашият коментар

Една колежка пише книга. При това се оказа, че напредва.
„И изведнъж целият й живот се оказа изпълнен със смисъл“ – казваше снимка в Интернет.

Да пишеш книга е занимание отговорно. И трудно. И самотно. То е нещо като да хванеш купчинка пластилин и да оформиш някаква фигура, нещо сложно, което хем да изглежда добре, хем да е интересно като съдържание.

А текстът на една книга понякога има навика да се изплъзва от писателя и да му бяга, да се крие, да се извърта и да чупи моливи. Тежко е да се овладее, то е все едно да опитомиш диво животно. Трябва една малка идея да се роди, да се развие, да се полива с достатъчно упоритост и ентусиазъм, да порастне и да добие очертания, а след това да бъде оформена окончателно. Бавен, сложен, мъчен, но пък затова интересен процес. Но има и друг – когато една книга се пише сама, на един дъх. Случва се рядко, но пък крайният резултат е изключителен.

Но някои успяват – и могат да пишат интересно. И стават толкова добри, че могат да ти говорят и за чувал с картофи, а ти да зяпаш в захлас.

Та замислих се аз каква книга щях да напиша, ако имах право само на една. Какъв жанр, колко дълга, с какви герои, с какво послание – защото една книга трябва да има послание – без значение дали то е в една глава, в едно изречение или дори в една дума. Една от любимите ми, която мноого често цитирам – „Хазарски речник“ на Павич – крие послание в разликата между двата варианта на книгата – а тя е именно едно изречение.

Дали ще бъде нещо като семейна сага – да кажем като прясната в главата ми „На изток от Рая“; или иронично-остроумна – като книга на Пратчет; или тъжна – като „Сто години самота“; или да разказва за един живот – като „Синухе Египтянина“; или нещо съвсем различно.

Засега не успявам да си отговоря.

Ако имате право да напишете една книга в живота си, каква ще бъде тя?

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.