За Банско, малките пасти и изследването с ромите

ноември 20, 2007 в 11:59 pm | Публикувано в Градът, Други, Забавно, Книги, Приятели, Пътувания | има 1 коментар

През последните няколко дни нямах нет, затова съм принуден да смеля набързо всичко, което ми се случи напоследък, и да го изтипосам наведнъж. Малко хаотично, признавам, но пък онези от вас, които ме познават, няма да са изненадани, че така обърквам темите:)

1.

В Банско беше хубаво. Е, Банско като цяло е отвратителен курорт, особено в края на ноември, но пък имаше неща, които правеха престоя там изключително приятен. Компанията на една млада дама, на първо място. Отличната механа, на второ. Отчасти хотелът, на трето.

Вила Рока е хотел, замислен с изключително добра идея, която за съжаление не е била приложена по най-добрия начин. Покривът протече и то току пред рецепцията, което, съгласете се, не е най-добрата реклама. Стените не са боядисани добре, вратата в банята беше подкожушена от влагата, а парното беше ограничено. Но на харизан кон зъбите не се гледат – закуската беше отлична, сауната и басейнът също, самата идея и концепция на хотела на мен лично много ми допадна.

Ако сте в Банско, задължително посетете механа „Воденицата“, собственост на бай Лазо, който вероятно лично ще ви посрещне, ще ви осигури страхотна кухня, а за забавление ще повика и банските старци, да посвирят малко. Едно от най-хубавите места за хапване, пийване и веселба, в които съм бил… Повече ще разберете от снимките.

2.

В офиса на „Рийдърс Дайджест“ в понеделник сутрин е доста оживено. Преди седмичната оперативка двама души по предварителен жребий трябва да сготвят нещо от новата книга на издателството (минути за реклама) „Да печем с любов“. Която е направена по такъв начин, че на човек му идва да изяде книгата с кориците:) Колегите дегустират, възклицават, въздишат и след това оценяват печивата по три основни критерия – вкус, степен на трудност и външен вид. По десетобалната скала.

Та тази седмица беше мой ред, заедно с колежката Елена, с която се познаваме още от GfK. Тя приготви брауни, а аз (по-точно майка ми, която е просто един кулинарен вълшебник) се спрях на малки пасти. Тук иде ред да спомена, че нямаше да се справя и наполовина толкова добре, ако не беше неоценимата помощ на Биляна и на мадрето. Е, имаше и караници, особено по отношение на началния час на готвене, но в крайна сметка всичко приключи нормално. А преди оперативката с Елена пожънахме заслужени овации, включително от колеги от Холандия, Румъния и Турция 🙂 По-късно ще пусна и рецептата в специален пост, придружен със снимки. Оказа се, че не е чак толкова трудно…

3.

В петък заминавам за Самоков. С Бачката се цанихме да произведем едно социологическо проучване на GfK сред малко „по-тъмнозелните“ ни съграждани (както казваше онзи виц за ЮАР), наричани от някои „роми“, които се срамуват от хубавата дума „цигани“. Та ще ги разпитваме за нагласите на „по-светлозелените“ хора (т.е. ние) към тях – дали чувстват омраза, ненавист, или пък напротив, обляни са от вълна от междуетническа любов и толеранс спрямо обагреността на епидермално равнище, цвета на кожата ще рече. И тъй като ще нахлуем в недрата на циганската махала в Самоков, очаквам да бъде доста интересно. Ще използвам случая за да си поговоря с по-възрастните цигани (казвам го без грам нотка на расизъм, преди пичовете от Хелзинкския комитет и други радетели на защита правата, честта и имиджа на малцинствата да са ме емнали), да видя как живеят, пък ако ми позволят и снимки ще направя. Във всеки случай ще бъде голяма тръпка:)

Така че скоро очаквайте рецептата;)

Успях да кача и снимките – можете да видите почти всичко от престоя ни в Банско, както и активното ми участие в готвенето на малките пасти тук. Надявам се довечера да сложа коментарите.

Advertisements

има 1 коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Eto kade si se izgubil – ima6 si priqtelka!Bravo – krasiva e ,a tova 4e pu6i sa6to me kefi:)))I Bansko e hubavo no ne pove4e ot neq 😉


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.