За котките и хората

декември 18, 2007 в 7:55 pm | Публикувано в Други, Книги, Неопределени | има 1 коментар

 

Има хора, за които всяко едно малко нещо, което се случва, както и всяко едно нещо, което го има, е изключително интересно. Те са много внимателни и забелязват всевъзможни малки неща, които иначе не ни правят особено впечатление.

Такива хора ни се виждат странни чудаци, без да се замислим, че без тях светът би станал много по-непривлекателен и еднообразен. Често мислим за тях като за своенравни ексцентрици, или пък прекалено затворени в себе си чешити. А дали не са затворени, за да се предпазят от нас?

Такива хора са изключително любопитни, като котките. И в своето любопитство проявяват наивност, достойна за малки деца, може би затова са и толкова раними. И като котките се вглъбяват до полуда в малките неща, които правят. И го правят с такъв интерес и с такава страст, че на нас понякога ни се иска да бъдем като тях. Именно това е най-важното у тези хора – те ни карат да се възхищаваме на света в който живеем. А той, както е казал Лайбниц, е най-хубавият възможен.

И тези хора-котки си играят със света като с кълбо прежда, защото именно те имат силата да разплетат конците му. После внезапно се отказват от тази игра и насочват вниманието си в съвсем дуга посока. И правят това толкова често и толкова рязко, че в опитите си да ги следим не получаваме нищо друго освен мъчително главоболие.

Един от съвременниците на Френската революция, цитиран от Ницше във „Веселата наука“, имаше отлично изказване: „Братя мои, живеем в свят, в който сърцето трябва или да се пръсне, или да се вкамени“. Хората-котки изглежда поддържат сърцата ни в някакво особено междинно състояние, като залагат на карта собствените си сърца, биещи със скоростта на света. И ни помагат да смелим по-лесно цялата реалност, която иначе би била твърде трудна за преглъщане.

Advertisements

има 1 коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Дали тия хора-котки са същите, които харесват котки? Като противовес на другите, които харесват кучета и лигавата посредственост?


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.