За Златна Прага и някои ресторанти (updated)

януари 19, 2008 в 2:37 pm | Публикувано в Градът, Пътувания | Вашият коментар

 

Прага е един спокоен град само ако станете много рано. Иначе след 10 часа се превръща в гъмжило от туристи. Основно в централната част. И има за какво – почти всяка къща в центъра има своя богата история и може да разкаже страхотни истории на онези, които имат търпението да ги изслушат. Музеите са през два входа – от този на комунизЪма, до музея на уредите за изтезания току преди Карловия мост.
За онези, които предпочитат кулинарните предизвикателства, мога да препоръчам следната програма, която лично изпитах и никак не съжалявам:


1. Celnice – страхотен ресторант, намира се на „namesti Republiky“ (или съответно площад на Републиката – не съм сигурен дали преводът е точен). Имат традиционна чешка кухня, която пие мноого бира (разбира се, бирата в случая е „Pilsner Urquell„, тъй като ресторантът носи гордо титлата „Pilsner Urquell Restaurant). Освен, че ще ви сервират супа в хляб, можете да опитате какво ли не месо в специални сосове. Цените са страхотни за предлаганото качество – съвсем приличен обяд излиза около 15 евра, че и по-малко.2. La Boca – на улица „Truhlarska“, за която се оказа, че на нея не се правят тухли, ами означавала „Дърводелска“. Води се испански ресторант, но в него също можете да избирате между чешка и по-южна кухня. Бирата тук нека да бъде тъмен „Kelt„, има аромат на кафе, доста горчива, но пък със свой подчертан стил. Бутилката има страхотен дизайн, бирата върви с почти всичко, предлагано от ресторанта… абе струва си да се пробва. Чаша моравско вино след това е просто задължителна, ей така, било то и само заради интериора. Цените тук са малко по-високи, но пък обстановката и обслужването са безупречни.

3. След солидното преяждане в горните два хубави ресторанта, за любителите на по-здравословна храна има нещо страшно интересно. На същата „Трухларска“, малко по-долу от La Boca е магазин Albio. Влизате в него, а там предлагат всякакви неща, които са във вид на зърна, ядки, пшеници, кълнове и прочее, за които има сертификат, че са произведени без грам изкуствени препарати или технологии. Зад магазинчето пък има около 5-6 маси, където е ресторант „Албио“ – в него всичко бъка от здравословие, чевръста лелка снове около масите и имаш чувството че прави всичко сама. Щом на заклет месомелач като мене му хареса там, на упоритите вегетарианци и прочее радетели за ‘anima sana in corpore sano’ това вероятно ще се стори като Рай на земята. Бирата също е здравословна, жива и се казва „Bernard“. Определено ми хареса по-малко от традиционния lezak (или понашему lager), но все пак си струва да се опита. А гербът на пивоварната-производител е с две уникални кучета възправени като коне или лвови около щит:)))

А когато цялата тази кулинарна вакханалия приключи, на човек не му остава нищо друго, освен да запали чаша абсент и да я изгълта набързо. Самият начин на поднасяне е просто уникален и гарантира многобройни фенове на зелената напитка.

4. И за финал – нещо ново: ресторант „Под трите звезди“ (счупих си езика, но не мога да го кажа на чешки). Намира се много близо до Карлови мост – като минете по него на страната на Храдчани и продължите все направо, се пада от лявата страна. Със сигурност най-доброто обслужване в ресторант, на което съм попадал. Едрата девчонка, приличаща по-скоро на немска боркиня, отколкото на сервитьорка, се справяше толкова добре, че със сигурност ще отида пак там ако съм в Прага. Препоръчам го на всеки. Бирата пак беше „Pilsner“, но пък виното „Frankovka“ много добре се връзва със специалитета на заведението, носещ неговото име.

Снимка: аз:)

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s


Entries и коментари feeds.