За липсата на вдъхновение

януари 29, 2008 в 1:09 pm | Публикувано в Други, Изкуство, Неопределени | 1 коментар

Дайте на Архимед опорна точка и достатъчно дълъг лост, и ще повдигне Земята. Дайте на човек с достатъчно богато въображение една-едничка гола дума, за да я облече и да построи цял свят около нея…

Лошото е, че на много хора им липсва именно това – богатото въображение. На мен също, смея да твърдя. Е, понякога, де. Но сега е именно такъв един случай. А когато въображението започне да обеднява, е много трудно да откриеш вдъхновението.

В песен.

В човек.

В картина.

В…хм…в нещо. Пардон, НЕЩО. Защото нещото, което може да бъде източник на вдъхновение, си заслужава да бъде изписано с главни букви.

И изведнъж се оказва, че това НЕЩО всъщност може да бъде ВСИЧКО. Но не за всеки. И именно тук е проблемът: всичко може да бъде източник на вдъхновение, но не за всеки. И всеки го търси, но не всякога е готов да направи необходимото, за да го открие. Малък парадокс, подобен на този от „Шотландски боец“ – Всеки иска да отиде в Рая, но никой не иска да умре.

Когато някой не успее да открие нещото, което може да е неговото вдъхновение, тогава се получава една мисловна дупка, в която думите изпадат една след друга, обречени да си изгният там. Поне докато не се появи онова, което може да ги извади оттам. А дотогава не остава нищо, освен да се изписват празни редове и да се говори с вдъхновение за липсата на вдъхновение…

1 коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. В теб е. Вдъхновението. То си личи, че не те е напускало. 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

Connecting to %s


Entries и коментари feeds.