Какво означава „уиски“?

февруари 3, 2008 в 4:18 pm | Публикувано в Други, Забавно, Книги, Хитро | 26 коментара

В момента чета една интересна книга за уискитата по света – авторът е Джим Мъри, казва се „Пътеводител в света на whisky“. Попадна ми на панаира на книгата, съвсем случайно. Тъй като харесвам уиски, а нищо не разбирам от уискита, реших да се пообразовам малко. И открих няколко много интересни неща.

Първо, зад имената на повечето уискита се крие мноого богата история, както и страхотни традиции в производството, а и доста пикантни случки, после превърнали се в легенди. Това е и причината според мен жалкото българско „Black Ram“ да използва някаква митологична измислица в рекламата си.

„Осем бола (boll – мярка за обем и тегло) малц за монаха Джон Кор, по заповед на краля, за да направи aqua vitae“, е записано в стари шотландски регистри на държавната каса от 1494 г. Хитрите монаси умело маскирали производството на уиски като лекарство и по този начин си осигурявали сгряващ спътник в студените зимни нощи.

Терминът „aqua vitae“ или „вода на живота“, звучи на гелик като „иш-кебаха“ или „юшкедейха“ (uisge-beatha). С течение на времето това име е било малко посъкратено и започнало да се произнася като „ъски“. Оттук само една крачка деляла питието от сегашното му име.   

Всички видове шотландско и канадско уиски се наричат „whisky“. Ирландското се обозначава в днешно време като „whiskey“, макар че невинаги е било така. В Кентъки бърбънът (който се отличава от уискито по това, че се произвежда от 51% царевична каша, докато чистото ръжено уиски се произвежда от 51% ръжена каша) . и ръженото уиски се пишат „whiskey“, с изключение на дестилериите „Early Times/ Old Forester“ и „Makers Mark“, които обозначават продуктите си като „whisky“. В Тенеси се използват поравно и двете обозначения: „Dickel“ е whisky, докато старият „Jack Daniel’s“ е whiskey. Така че е малко спорно кой от вариантите е по-правилен. Според мен всичко е тръгнало от някоя банална човешка грешка, породена от лека, но все пак напълно опростима неграмотност (която вероятно е накарала собствениците на прекрасната сладкарница „Стратилат“ в Търново да напишат в менюто, че продават уиски „Тамдхъ“ (Tamdhu), вместо „Тамдю“ или още по-добре – „Тамду“).

Доколкото може може да се вярва на Уикипедия, „Johnnie Walker Red Label“ е най-продаваното уиски в света. „J & B“ (брат ми обожава да си поръчва „Джустерини и Брукс“ и после да се наслаждава на празните погледи на сервитьорите) е втората най-популярна марка, а на трето място е „Ballantine’s“. „Glenmorangie“, което е моя малка мечта, е най-продаваното малцово уиски в Шотландия, а „The Famous Grouse“ е най-продаваното бленд (смесено) уиски, пак там. „Edradour“ е най-малката фабрика за дестилация на уиски в Шотландия – само 3 човека. „Glenfarclas“ е в Книгата на рекордите „Гинес“ за най-силното малцово уиски, което се бутилира официално от производителя. „Jameson’s“ е най-продаваното ирландско уиски извън Ирландия. „John Powers Irish Blend“ пък е най-популярното айриш уиски вътре в страната. „Coleraine“ е единствената ирландска фабрика за производство на уиски, която все още е собственост на ирландци. „Ballantine’s Finest“ е най-популярната марка уиски в Европа. „Aberfeldy“ е най-популярното шотландско уиски в САЩ. „Jim Beam“ е най-продаваният бърбън в света. „Jack Daniel’s“ е най-старата регистрирана в САЩ фабрика за уиски. „Glenfiddich“ е най-продаваното single малцово уиски в света. 30-годишното „Ballantine’s“ се смята за едно от най-старите и скъпи бленд уискита. „Bushmills“, което е мой личен фаворит сред ирландските, е  най-старата лицензирана фабрика за уиски в света – лицензът им е от 1608 г. Най-скъпата бутилка уиски, продадена досега в света, е старо малцово шотландско уиски, за което е платено в Италия сумата от над 130 000 лева. Друга бутилка 62-годишно малцово уиски – „The Dalmore“ – е продадено на 4 декември 2002 г. за над 72 000 лева. „Johnnie Walker Black Label“ е най-продаваното de luxe уиски.

26 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Наздраве Ице :)))))
    Чакам втора серия за ракиите😉

  2. Брат ми имаше лекции в униврситета за алкохолните напитки…каза ми интересни неща за различните видове бъчви в които отлежава. Jack Daniels ми допада…

  3. Всичко добре, ама при мен винаги става така- давам куп пари за Glenfiddich например, а след това дни наред ме боли корем.
    От друго скъпо уиски- Chevas Regal- се напивам бързо и страшно.
    Каква е тази работа, просто не зная.

    Докато от нормалното „младо“ уиски- Johnny Walker например- не се получават такива „странични ефекти“.

  4. Вероятно тайната се крие в съставките:) И в съпътстващата пиенето атмосфера…

  5. Shto pyl bylgarskoto da e zhalko? Ne che nqkoga bih si kupila ama pone e neshto. Osven tva ne vsichki whiskey-ta stari i „bogati“ na istoriq (ne sym chela, no sym ubedena!!!), ima i takiva (90%), det sa ni izvsetni zaradi dobriq star marketing.
    Taka che neka ima Black Ram.. i kvo, ima pone 5 bg prikazki, det sa za chernata ofchica v stadoto i za ovcharcheto Kalitko i za lyzhlivoto ovcharche i .. sekvi takiva.
    E dugo si e v dynoto na istoriqta da lezhi nekoi piqn John ama shto pyk da ne e Petyrcho…

  6. Axaaa, ima i pesen na „Axat“ – „Chernata ofcy“.
    !!!

  7. аз имам бутилка уиски, която е на повече от 150г., къде мога да я оферирам за повече пари

  8. Нямам идея, пусни една обява в интернет и може да се намери някой ценител…

  9. At one time, all whisky was spelled without the extra ‘e’, as „whisky“. In around 1870, the reputation of Scottish whisky was very poor as Scottish distilleries flooded the market with cheaper spirits produced using the Coffey still. The Irish and American distilleries adopted the spelling „whiskey“, with the extra „e“, to distinguish their higher quality product.[12] Today, the spelling whisky (plural whiskies) is generally used for whiskies distilled in Scotland, Wales, Canada, and Japan, while whiskey is used for the spirits distilled in Ireland and America. Even though a 1968 directive of the Bureau of Alcohol, Tobacco and Firearms specifies „whisky“ as the official U.S. spelling, it allows labeling as „whiskey“ in deference to tradition and most U.S. producers still use the historical spelling. Exceptions such as Early Times, Maker’s Mark, and George Dickel are usually indicative of a Scottish heritage.[citation needed]

  10. Извинявам се, но линка не излезе.
    Горното е из Уикипедия – Уиски

    http://en.wikipedia.org/wiki/Whisky#Names_and_spellings

  11. Тук ми се стори най-удачно да се разпиша. Беше ми приятно да си почета из вашия блог😉

  12. ae sinioto djoni e nai nai e voda ne piq samo sinio djoni e patroni

  13. Какво е общото между уискито и р. Искър? Старият индоевропейски корен за „вода“ – „иск“.

  14. никакво значение че бутилката уиски е на 150 години Ако е отлежало 5 години в бъчви то е 5 годишно.В стъкло да стои 1500 години то си е 5 годишно.

  15. уискито освен напитка е и култура,,,,,,,,,уиски особено годишно т,е, отлежало съответния брой години в бъчва от шери мадейра коняк бърбън или в
    въобще там каквато каца са намерели да купят се пие след храна в ограничено количество-25 до 50 гр, и не боли нито корем нито глава Тя тая работа с уискитата и коняците не е като оная работа,,,,,,,,Идеалният вариант е годишно уиски с кубинска пура ръчна разбира се Тая работа не е за нашего брата дето гледа да се наплющи с пърцуца до несвяст а от пури разбира колкото и от уиски между другото блек рам е уиски колкото капитан фред е ром въобще всичко произведено от винпром карнобат е произведение на химичесдка та а не на винарска та промишленост в едни големи басейни се слага спирт оцветители овкусители и ето ви 1 уиски после 2 узаки 3 ром савой и наздраве българино

  16. TARSIA PODROBNA TEXNOLOGIA ZA PROIZVODSTVO NA YISKI PRI DOMA6NI YSLOVIA V MALKI KOLI4ESTVA ,PO SKORO EKSPERIMENTALNO. MERSI

  17. Здравейте,

    много искам да си намеря въпросната книга, но е изчерпана навсякъде по книжарниците. В интернет също нямах голям успех, ако някой знае откъде мога да си я купя ще съм благодарен🙂

  18. Здравейте,
    Не знам дали някъде я има, но ако не я откриете, свържете се с мен през контактите, посочени в блога – ще Ви я дам поне да я прочетете и да си я снимате:)

    • Здравейте аз също търся тази книга от доста време но наистина я няма никъде даже ми казаха от един сайт че е спряна от тираж . Наистина желая да си я снимам как мога да се свържа с вас напишете ми телефон или скайп или фейсбук ако е възможно за да се разберем Bamboss_pz, 0898633616 ето моят скайп и тел. номер за да знаете че съм сериозен .

    • Благодаря много, но случайно я намерих по интернет. Едно момче я продаваше от София и си я купих🙂 Лек ден!

  19. Здравейте аз също търся тази книга от доста време но наистина я няма никъде даже ми казаха от един сайт че е спряна от тираж . Наистина желая да си я снимам как мога да се свържа с вас напишете ми телефон или скайп или фейсбук ако е възможно за да се разберем Bamboss_pz, 0898633616 ето моят скайп и тел. номер за да знаете че съм сериозен .

    • Здравейте, ако искате мога да ви я прятя сканирана? И без това в края на тази седмица мисля да я сканирам, че един познат иска и той да прочете книгата. Така, че ако искате пишете тук🙂

      • Да разбира се Bamboss_pz, 0898633616 ето моят скайп и тел. номер
        за връзка като прочетеш този коментар само ми цъкни и аз ще ти се обадя да се разберем

      • Ако искаш пиши твоите данни и аз ще се свържа с теб мерси предварително

      • ZDR uspia li da skanira6 knijkata 4e mnogo iskam da ia pro4eta pi6i kogato moje6 mersi predvaritelno

  20. ZDR uspia li da skanira6 knijkata 4e mnogo iskam da ia pro4eta pi6i kogato moje6 mersi predvaritelno


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s

Create a free website or blog at WordPress.com.
Entries and коментари feeds.