Интерес към Георги Стоев от Италия

май 19, 2008 в 7:08 pm | Публикувано в Градът, Книги | Вашият коментар

След убийството на Георги Стоев преди няколко седмици, бях убеден, че книгите му ще се разграбят като топъл хляб като резултат. Една скорошна среща с представители на българско издателство ме убедиха в това. Може би неговите книги са най-продаваните в България от местен автор… Явно българските читатели все още не могат да свикнат с мисълта, че т.нар. „хайлайф“ не е нищо друго, освен развъдник на наркомани, проститутки и бандити. Добрутро.

Аз лично не се интересувам много от Стоев и съдбата му, не съм чел нищо негово, но се оказа, че в Италия, по-точно в Неапол, където вероятно си имат много георгистоевци, един младеж се интересува живо от съдбата на нашия писател. Не съм сигурен как ме е открил и защо точно мене пита, но ето част от мейла му, на неособено добър английски:

i am searching information about a writer, georgi stoev, killed the last month in the center of sofia….
i would like to understand. Can you give me some good information about this man? have you never read some books of stoev? what s your impression about this man? why he was killed for you?
i hope that you can help me and if you cannot, i hope in same good contact that  can give me some info…it?s really important, if a writer is killed maybe it?s because the words written are dangerous, true…i think other writers killed like politovskaya, and others and others…
thanks for the answer man, good lock for everything.

От което става ясно, че на братята от Ботуша не им стига техния Роберто Савиано (с една невероятна книга – „Гомор“, в която и мащабите, и разкритията за дейността на Камората са далеч по-), ами се интересуват и от съдбата на по-неизвестния негов български събрат по перо.

Даже имам оферта да преведа някоя глава от книга на Георги:) На някой да му се занимава – не обещавам слава и пари, но кой пък знае:) В случай на интерес – давам и имейл.

 

Advertisements

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.