За добрите сайтове и някои конкурси

юни 3, 2008 в 4:14 pm | Публикувано в Злободневни, Интернет | Вашият коментар

След полемиките покрай „БГ Сайт 2006“ нашата Интернет общност вече „тръпне“ в очакване на поредния конкурс за оценяване на сайтове. Дотук добре. В организацията на подобен род мероприятия обаче, поне по мое мнение, има доста препъни-камъни. Не говоря само за препирните около оценяването – сериозен пропуск в организацията преди две години, заради които конкурсът остана силно компрометиран.

Има го и моментът, че в подобни конкурси може да се гонят не толкова обективни цели – в смисъл, че вместо да се опиташ да покажеш наистина качествена селекция от онлайн проекти, се интересуваш повече от това колко пари ще изкараш от подобен конкурс. Не мога да знам коя от целите е на по-преден план тази година, но от разни офлайн инициативи като „Superbrands“, „Interbrands“ и др., в които местата за престижните марки си имат определена цена, имам определени резерви.

Иначе не бих могъл да оспорвам качествата на журито – познавам лично някои от членовете му, а за останалите имам предимно положително мнение. Така че очаквам с нетърпение да видя как ще се развият нещата…

Но като си говорим за това, кое прави един сайт добър? Изобщо що е то добър сайт? Коя е онази differentia specifica, която го прави добър? Количеството актуална информация? Нейното качество? Приятният дизайн? Функционалност, ползваемост и прочее? Безспорно. Техническо изпълнение? Валидността на кода всъщност от значение ли е за един обикновен потребител? Може би не съвсем, но все пак си струва да се поработи върху това, ако искаме да има някакви стандарти…

А липсата на валиден код би ли намалило броя на посетителите на сайта? Честно казано, съмнявам се… Хората почти винаги са склонни да правят компромиси с определено количество допустими неточности.

И съвсем не е вярно, че като видиш сайта, можеш веднага да кажеш дали е добър или лош.

Стана малко объркано:) Но на мен ми е интересно да разбера – кой е вашият предпочитан сайт в някоя от категориите на конкурса БГ Сайт 2008? И което е по-важно – защо? Да вземем да си спретнем едно алтернативно гласуване някъде, за да видим по какъв начин то ще се различава от мнението на а) професионалистите от журито; и б) публиката (както от „БГ Сайт“ наричат останалите потребители:)

Май е редно аз да повлека крак. И ще се постарая това да стане още утре. Което не означава, че вие трябва да си мълчите:)   

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.