Как ще загине светът (възможен сценарий)

юли 22, 2008 в 8:31 am | Публикувано в Други, Книги | 2 Коментари

„Астероид или комета, движещи се с космическа скорост, ще навлязат в атмосферата на Земята така бързо, че въздухът отдолу няма да може да излезе и ще бъде компресиран като в помпа за колело. Всеки, който е използвал такава помпа знае, че компресираният въздух бързо се нагрява и температурата отдолу ще се повиши до 60 000 келвина или десет пъти температурата на повърхността на слънцето. В този миг на пристигане на метеора в атмосферата ни всичко по пътя му – хора, къщи, фабрики, автомобили – ще се сбръчкат и ще изчезнат като пламнал целофан.

Секунда след навлизането в атмосферата метеоритът ще се удари в повърхността на Земята, където хората от Мансън (град в САЩ – Х.Р.) се готвят да се занимаят с делата си. Самият метеорит ще се изпари за миг, но взривът ще разнесе хиляди кубически метри от скали, земя и свръхнагрети газове. Всичко живо на около 250 километра, което не е било убито от топлината при навлизането на космическото тяло, сега ще бъде унищожено от взрива. Първоначалната ударна вълна ще се разпространява приблизително със скоростта на светлината, помитайки всичко пред себе си.

За тези извън зоната на непосредствената разруха първият знак за катастрофата ще бъде светкавица с ослепителна светлина – най-ярката, видяна от човешко око – последвана от миг или минута-две на апокалиптична гледка с невероятна грандиозност: мътна стена от тъмнина, достигаща високо до небесата, запълваща цялото полезрение и движеща се с хиляди километри в час. Приближаването й ще бъде призрачно тихо, тъй като ще се движи със скорост, доста над тази на звука…

Хората на 1000 километра разстояние ще бъдат повалени, насечени или наранени от лавина от летящи отломки. Над 1000 километра разстояние разрухата от експлозията постепенно ще намалява.

Но това е само първоначалната ударна вълна. Само можем да гадаем какви ще са страничните щети, знаейки, че ще са огромни и глобални. Сблъсъкът със сигурност ще постави началото на вълна от земетресения. Вулканите по земното кълбо ще започнат да боботят и изригват. Цунамита ще се надигат и връхлитат разрушително върху далечните брегове. За час облак от тъмнина ще покрие планетата, а горящи скали и отломки ще летят навсякъде, като цялата планета ще бъде обхваната от пламъци. Изчисленията са, че най-малко милиард и половина хора ще бъдат мъртви до края на първия ден. Сериозните смущения в йоносферата ще прекъснат навсякъде комуникационните системи, така че оцелелите няма да имат представа какво се случва другаде или къде да отидат. Едва ли ще има значение… климатът на Земята ще бъде повлиян за около 10000 години…

И да не забравяме, че по всяка вероятност това ще дойде от ясно небе без предупреждение.“

Бил Брайсън – „Кратка история на почти всичко“

Велика книга, въпреки претенциозното заглавие. А ние се чудим как да се унищожим преди това…

Забравете „Армагедон“.

Advertisements

2 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Това са най-големите глупости,които съм чела!!!Това са тъпанарски глупави ЛЪЖИ!!!Който им повярва е ГОЛЯМ Г Л У П А К ! ! !

  2. Брей, че силни думи. А какво, в Апокалипсиса ли да вярваме?:)


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.