Грузия нахлу в Южна Осетия

август 8, 2008 в 3:55 pm | Публикувано в Други, Злободневни | Вашият коментар

Редовете по-долу може би ще прозвучат малко емоционално, но то е плод на изненадата ми, като разбрах за новината:

След като тази сутрин стана ясно, че грузински войски са атакували столицата на Южна Осетия Тскхинвали, сме свидетели на още една дезинформационна война в региона.

Саакашвили заяви, че армията на Грузия едва ли не е превзела столицата на сепаратистката република, обвини Русия, че замеря с бомби грузински градчета, включително и Гори, родното място на Йосиф Висарионович Джугашвили, по-известен като Сталин. Путин за пореден път доказа, че продължава да дърпа конците в страната на братушките и заяви, че ще предприеме „ответни мерки“, сиреч ще наруши суверенитета на Грузия и ще прати там войски, както и ще подтикне другата размирна провинция, Абхазия (Абхазия и Южна Осетия имат договор за взаимопомощ при нападение от страна на Грузия), да се мобилизира срещу държавата, на чиято територия нелегитимно се е настанила. И като обобщение можем да кажем, че освен преките участници в конфликта, никой друг не знае какво точно се случва.

За мен започва поредната демонстрация на дипломатическо лицемерие и скоро можем да бъдем очевидци на това как една голяма военна суперсила, необезпокоявана от никого, нарушава основни принципи на международното право, за да защити имперските си амбиции срещу държава, която се опитва да се измъкне от все по-отслабващото й влияние.

Аз симпатизирам на Грузия. Не само защото имам хубави спомени от там. Просто защото смятам, че в случая тя е правата страна, тъй като се опитва да възстанови териториалната си цялост. А братушките маскират интереса си страната да не се сближи със САЩ, като умело подклаждат вътрешни противоречия. Няма граници за външнополитическата наглост…

Да си спомним, че именно заради вътрешните си проблеми Грузия отказа да признае Косово.

Advertisements

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.