Южна Осетия не съществува

август 12, 2008 в 10:00 am | Публикувано в Други, Злободневни | има 1 коментар

Заглавието не трябва да бъде тълкувано като анти-осетинско, нито като зачеркване на осетинците като народност. Идеята всъщност е, че за събитията в Грузия Южна Осетия е просто един параван, който умело е използван както от Саакашвили, така и от Русия. С други думи, не Южна Осетия е основният фактор за кризата в Кавказкия регион. Тя дори играе почти незначителна роля що се отнася до властовото разпределение.

Във въпросния конфликт има две страни, които използват територията на сепаратистите: а) за бойно поле (въпреки че военните действия се пренесоха очаквано и във вътрешността на Грузия); и б) за удобно средство за постигане на цели, лежащи извън самата Осетия.

Русия, от една страна, се стреми да запази влиянието си в региона, като не позволява на Грузия да ориентира политиката си все повече към Запада, както и за да си осигури макар и частичен контрол над важни енергийни възли, минаващи през територията на кавказката държава. За целта руските власти издадоха паспорти на 70% от осетинското население, а и продължиха снабдяванията с продоволствия и военна техника за района, с което постепенно и по стара изпитана рецепта наложиха политическото си и икономическо влияние над Едуард Кокойти и компания. Освен това руските действия трябва да бъдат красноречив и ясен знак за останалите бивши републики, че всеки опит да се отдръпнат от руското влияние е предварително обречен. Това важи в особена степен за Украйна и Молдова, с които Кремъл напоследък имаше известни търкания по различни въпроси.

Грузия, от своя страна, гони важни стратегически цели. На първо място брани териториалната си цялост. След Косово, страната е изправена пред опасността подобно нещо да се случи и на нейна територия. И това трябва да бъде спряно. А след като голите дипломатически усилия не водят до реален резултат, трябва да се ангажират и други помощни фактори.

Освен това Саакашвили със сигурност не е толкова глупав, за да не си даде сметка, че евентуален грузински военен набег в Южна Осетия ще вдигне на крак като руските войски, така и размирна Абхазия. За него обаче е важно да постигне широк международен отзвук на събитията в региона, за да си осигури подкрепата на международните организации, ЕС и традиционния грузински приятел САЩ, който от няколко години активно снабдява Грузия с оръжия и ноу-хау. Неговите очаквания са за краткосрочни военни действия, дори и на територията на собствената му страна, след което обаче чрез редица обмислени дипломатически сондажи ще се опита да издейства изтегляне на руските войски от сепаратистката република, все още непризната от никоя държава, както и да наложи постепенно влиянието си над спорната територия, за да стабилизира мира в собствената си къща. Така президентът на Грузия ще има не само морални, но и политически основания да претендира за подкрепа от страна на американците и Европа, които пък имат интерес от по-слаби позиции на Русия в Кавказ, както и от по-стегнат контрол над тръбопроводите, минаващи през Грузия от Азербайджан.

Южна Осетия просто има лошия късмет да се намира в позиция, в която от нея не зависи нищо. Тя безропотно е готова да се присъедини към Русия, водена от насадени симпатии без особени исторически основания. Като потенциал не разполага с нищо повече от 70 000 души население и не особено атрактивна територия. Бялата мечка пък с удоволствие чака удобен повод, за да всее смут в отцепническа Грузия. Какъв по удобен случай от сегашния, за да изпрати „омиротворителни“ войски в чужда държава, без да е в състояние на война с нея, и без да потъпче прекалено грубо размитите принципи на международното право? Грузия пък използва региона, за да съсредоточи вниманието на света към себе си, с което да постигне цели, които иначе са невъзможни. Въпрос на преценка е дали тези цели са удачни и дали сега му беше времето. Но със сигурност Саакашвили разполага с много повече информация от нас, които дори не знаем със сигурност какво се случва около Цхинвали, а разчитаме на подадените от руски и грузински информационни агенции новини.

В този смисъл Южна Осетия не съществува.

има 1 коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. така е Русия не иска да испусне Грузия от неиното влияние и иска пак да пръверне в губерния каквато бяхме по време на царската Русия,нашите царе отказаха от короната си за да може Грузия да се присъедини към Русия но като държава ,само за да се спасяват от османско и персииско нашествие,но руснаците ни отнеха държавност и 117 години бяхме тяхна губерния.Сега когато Грузия възверна своята индетичност те пак искат да ни върнат в миналото и с всички сили опитват да насъскват малцинствата за да могат да съсипват една смела държава.Но всичко ще им се върне защото и те имат доста кавказски републики които никога не са били техни а са насила са присъединили /ако спомняте воината на ШАМИЛ/.Тези горди кавказци и днес продолжават борбата си против руснаците.Така че не пожелаваи зло на други за да не ти се върне.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.