Blog Action Day 2008: Poverty или Да си поговорим за бедността

октомври 15, 2008 в 10:34 am | Публикувано в Градът, Други, Злободневни | има 1 коментар

Днес е дългоочакваният Blog Action Day 2008, в който ще си говорим за бедността и начините за справянето с нея.

В условията на световната финансова криза, за която всички медии тръбят през последните месец-два, едно нещо остава сякаш незабелязано от повечето журналисти и изследователи. Докато всички богати държави се втурнаха да спасяват световни корпорации, отпускайки милиарди долари нисколихвени заеми, анализаторите тихо и тактично пропускат онази част от народонаселението, която живее под прага на бедността.

Само за храна гражданите на страни като България харчат над 50% от доходите си. При това говорим за онзи несъществуващ средностатистически човек. Екстремните условия, в които ежедневно оцеляват крайно бедните български сървайвъри, може да се окажат още-по трудни, ако цената на петрола мръдне леко нагоре. Да не забравяме, че леката промяна в цената е лека за хората с нормални доходи, докато при онези, живеещи на прага на бедността, разлика от 10 стотинки води до сериозна криза и е причина за недохранване, болести, а оттам и за съвсем оправдано социално недоволство.

В „Едноизмерният човек“ Маркузе беше предсказал, че новата революционна вълна ще получи своя подем от средите на бедните, безработните, бездомните и неоправданите. Преди година и нещо имаше внезапен бунт на социалната утайка във Франция, макар и с подчертан малцинствен елемент. Гладни бунтове се случват редовно в най-бедните африкански страни, където човешкият живот струва стотинки. В Южна Америка бедността води до въвличане на населението в престъпни организации и наркокартели, които от своя страна нанасят тежък удар върху останалата част от света. Дали Маркузе няма да се окаже донякъде прав?

С други думи – опитът за справяне с бедността в глобален и национален мащаб е ключ към решаването на редица други проблеми. Не можеш да бориш наркотиците и проституцията например, когато нивото на бедност е високо. Не можеш да предотвратиш разпространението на болести, когато близо половината световно население тъне в мизерия. Не можеш да спреш трафика на хора, когато собствените ни държави ни гонят от територията си. Не можеш да ограничиш детската престъпност, когато децата гладуват или не са облечени добре, или нямат пари да отидат на училище.

Финансовата криза в редица огромни корпоративни гиганти беше предизвикана от безразборно раздаваните огромни бонуси на висши служители. Ако беше поставен разумен таван на възнагражденията, а държавата разпределяше половината от останалите пари в програми за справяне с бедността, голяма част от проблемното население щеше да живее значително по-добре. 

И ако държавите не обърнат полагащото се внимание на крайно бедстващите им граждани, сегашната финансова криза ще допринесе за това вълната на социалното недоволство да се превърне в цунами от вторично породени проблеми. Което за кой ли път ще завърти омагьосания кръг от взаимно изключващи се бегли опити да се запълват дупки с минимални средства.

Не всичко е в ръцете на политиците. Да не забравяме, че ние сме им дали работа.    

има 1 коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. „Ако беше поставен разумен таван на възнагражденията, а държавата разпределяше половината от останалите пари в програми за справяне с бедността, голяма част от проблемното население щеше да живее значително по-добре“. Много добре знаеш, че това е една утопична представа. Програми за справяне с бедността са едно доста абстрактно понятие, но да.. коментарът ми е безсмислен, защото не е твоя работа да ги правиш 🙂
    Съжалявам, влязох в цикъла – не мрънкай за нещо, ако нямаш по-добро предложение, а ти теоретично имаш – ако тези програми се организират и развият както трябва, да, ще излязат скъпо, но ще работят.
    П.П. мразя да се самооборвам 🙂


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.