Любляна: пътеводител

януари 21, 2009 в 1:22 am | Публикувано в Градът, Пътувания | Вашият коментар
Етикети: , ,

Любляна е столица на Словения и град на мостове. Има доста дракони, както и замък, който да пазят, труднодостъпен откъм улица „Студентска“. Реката, която тече през града, също носи името му – Люблянка. Старата част е красива, още повече, когато ти сервират вино в някое от хилядите ресторантчета наоколо.

Чисто е, може би защото има много книжарници и хората си купуват оттам книги, които четат. Кафето го сервират с мляко, но не е по български вкус. На открития пазар в центъра продават сок от кисело зеле или кисела ряпа, по 2 евро бутилката.

Жителите на Любляна са приятелски настроени и обичат да се хвалят с две неща, които мислят за уникални – виното и доста соленото месо, наречено прошуто. За него ще се карат с италианците, както се карат с нас за ракията.

Хората тук обичат родината си и са много горди с нея. И с право – всичко си имат накуп – планини, море, красиви гори. Има цял куп с чудесни ресторантчета, в които предлагат предимно ястия от гъби и месо. Патладжаните тук са огромни, а сувенирите за туристите – безброй. За десерт сервират гИбаница, която няма нищо общо със сръбската.

Чужденците идват тук по две причини – ски и работа. Ако могат, ги комбинират. Аз не успях. А и не исках. Но като всички останали съм много доволен от видяното.

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.