Български език за 19 минути на ден

април 3, 2009 в 8:25 am | Публикувано в Градът, Злободневни | 5 Коментари

Винаги съм се чудел на редакторите на безплатния вестник. Един път не сложиха точка след „лв.“, допускат елементарни грешки в правописа… Но като се замисля, именно защото са безплатен вестник, надали някой им обръща специално внимание.

Да, ама не. Аз например обръщам. И като се тупат в гърдите, че имат над 100 000 броя тираж, да вземат малко да си пооправят статиите.

Днес обаче, докато се носех по вълните на „Цариградско шосе“, това асфалтово море, дето вчера Бойко & Ко. решиха да го ремонтират показно в най-натоварените часове, попаднах на една статия, която ме хвърли в потрес. Ето защо (както се казва в нАучните книги, „Курсивът мой – Х. Р.“):

Съединените щати са похарчили общо $ 12.8 милиарда за различни мерки, насочени към спасяването на икономиката на страната. Сумата е почти равна на произведения вътрешен брутен продукт през миналата година, съобщава Bloomberg. Колосалната сума е 14 пъти по-голяма от общия размер на паричните средства в обръщение в САЩ, които са близо 900 млрд. долара.

Никак не ми стана ясно как 12,8 милиарда са 14 пъти повече от 900 милиарда. Очевидно е, че става въпрос за трилиони, но още по-груба грешка е, че заглавието на статията е:

САЩ похарчили $ 13 млрд. за спасяване на икономиката си

Сега ми стана ясно защо безработицата в страната според министерството е 5,7%. Май Масларова редовно чете безплатния вестник и заема от него похвати при боравене с данни. Една запетайка, какво толкова…

5 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Е не… хахаха
  Аз за това по градския транспорт вече ехеее колко книги съм изчела (: някак се пренаситих на безплатна информация 😉
  Но това да… беше просто, хм… интересно (да го наречем)

 2. може и 100 000 тираж да имат, никой в Бг не контролира дали обявения тираж на вестниците е действителен. Обаче колко от тези митични 100 000 са брак…

 3. Разбира се, това за тиражите е съвсем отделен въпрос. В България никой не контролира това. Според мен всички вестници и списания у нас раздуват тиражите си с поне 30%.

 4. По-интересно са не правописни и други грешки в безплатните вестници, или пък точния брой на тиража им, а грешките на водещи по телевизии и радиа, напоследък особено по БНТ1. Невероятни са.

 5. Така е:)

  „Голямо напрежение изпитват, уважаеми зрители, всички тези футболисти и на двата отбора, през цялото време от началото на мача до настоящия момент, в който ние виждаме, че остават тридесет и пет минути до края на това първо полувреме тази вечер“.

  Петър Василев – коментар на мач по Канал 1


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.