Народен съд

април 22, 2009 в 9:25 am | Публикувано в Градът, Злободневни | 7 Коментари

След като се разбра, че ще съдят станалия популярен напоследък астролог Лещански, станаха ясни няколко неща:

 1. Хората са наивни. Толкова наивни, че са склонни да вярват повече на врачки, астролози, ясновидци и прочее шарлатани, отколкото на хората, които съвсем професионално се опитват да прогнозират земетресенията, колкото и да е трудно. Белег за това, че държавата ни никаква я няма, щом хората нямат доверие дори и на официални научни институции.
 2. Едно от най-интересните неща, които съм чувал и в които все повече се убеждавам, е че на света живеят повече глупави, отколкото умни хора, а парите им са едни и същи. Затова шарлатаните просперират.
 3. Хората не обичат да ги изкарват глупави, въпреки че в повечето случаи това е вярно. И когато се хванат на въдицата, после се опитват да замажат положението, като насочват цялата си агресия срещу един мошеник. С други думи, изместват темата. Основното не е, че ще съдят Лещански, а че е имало достатъчно глупави хора, които са му повярвали.
 4. Теоремата на Томас гласи, че ако достатъчно голямо количество хора мислят, че нещо е истина, то става истина. Затова половин Хасково излезе на палатки. Щеше да ми е супер забавно, ако по някаква идиотска случайност имаше леко земетресение на въпросния ден. Тогава един мошеник щеше да стане пророк заради капризите на природата…

Има заблуди, в които много хора вярват, за да държат стабилен света около тях. И ако се опиташ да им покажеш, че се заблуждават, става наистина лошо. Затова са възможни гадателите, ясновидците, екстрасенсите и другите надарени с „особени“ сили разговарящи с извънземни лъжци, които водят стадото от доверчиви люде по пътя на забравата.

Като в книгата на Тери Пратчет за малките богове.

7 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. 🙂 Пропуснала съм новината за хасковското земетресение и палатките, но това ми напомни друга, по-стара исторя. В Средновековна Европа последователите на някакъв си тълкувател по подобен начин чакали Второто пришествие (което самият Христос бил казал, че ще настъпи хиляда години след победата на тъмните сили, т.е. неговото осъждане и разпване) и през 1000 г. отишли на някаква планина, за да избегнат предстоящия потоп. Ама потопът не дошъл и псевдопророкът решил, че не е разбрал правилно свещените текстове и сигурно става дума не за 1000 години след раждането на Христос, а за 1000 г. след смъртта му – тоест за 1033. Е, той не доживял да чака пак на планината, но хората отново били там – и отново останали разочаровани. Та твоята история за пореден път потвърждава ирационалното ми, но явно не съвсем лишено от основания, схващане, че количеството на глупавите хора е константа.

 2. 1 Астрологията е наука и чрез нея професионално се прави прогностика, НО не и предсказания.
  2 Хората са склонни да вярват на какво ли не, като започнем от политиците и стигнем до детето, което ги лъже, че не е откраднало или че не пуши и т.н.
  3 Голяма част от хората са лесно манипулируеми (справка 20 години преход – още си вярват). PR-ът се развива и продава като се базира на манипулацията.
  4 Имам достатъчно на брой сънища, които са ми се сбъднали, за да вярвам в ирационалния подход. Това, че хората вярват в какво ли не, си е тяхно решение.
  5 В блога ми има няколко статии с факти за това може ли астрологията да прави прогнози за бъдещи периоди и доколко успешно е това.
  6 С рационалния подход до къде го докарва човечеството – Да има напредък, но и упадък. Не винаги рационалното е най-доброто.

 3. woltron4o, разбира се, че е така, но в случая надали точно ирационалният подход може да е полезен по какъвто и да било начин.

 4. Вие, като българин, разбирате от всичко, нали? Кажете сега нещо за политиката, футбола и медицината и всичко ще ви е ажур! И не забравяйте едно: длъжте високо знамето на политическия плурализъм и парламентарната демокрация! Тогава нещата ще се оправят от само себе си!

 5. В никакъв случай не разбирам от всичко. Но когато видя пример за колективна глупост, направо ме сърбят пръстите да го споделя.

 6. Някой помни ли как в Русе през деветдесетте се събираха хората на колодрума да чакат извънземните, както бяха предвещали две екстрасенски? И те не кацнаха, понеже не размахвали достатъчно сини байрячета?

 7. Браво ! Много добре написано !


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.