Мадрид: пътеводител

май 13, 2009 в 3:35 pm | Публикувано в Градът, Пътувания | 4 Коментари

Столицата на Испания е изненадващо красива. С големи сгради, широки пътища, много църкви и все хубави. Туристите обожават да се снимат до паметник на двама известни литературни герои, надзиравани от автора си, както и до статуя на мечка, която се храни.  С ягоди. На същия площад, където е мечката, се намира и нулевият километър, от който започват основните пътища в страната.

В Мадрид можете да разгледате картини на все популярни художници, в един от най-добрите музеи в света – Ел Прадо. Картината на Веласкес „Las meninas“ вероятно ще ви шокира с размерите си. Е, поне с мен се случи това. Други картини (например „Герника“ на Пикасо) можете да разгледате в близкия музей на кралицата, както и на редица подобни места, включително на улицата. Статуите се спъват една в друга, а фонтаните са все красиви и са както по улиците, така и в парковете. Парке дел Буен Ретиро е огромен, а хората го посещават, за да плуват с лодки в езерото, да си починат от ежедневния стрес, да хранят червените рибки или патиците, да послушат музиката на младежите, както и да си купят наркотици. Тук можете да видите една от малкото статуи на Сатаната, съвсем близо до прекрасна градина с рози.

Метрото идва около минута-две след като сте стъпили на спирката. Системата му на пръв поглед изглежда плашеща, но като човек свикне, се справя много бързо и се придвижва много лесно. За разлика от софийското метро, което разполага с една линия и безумна интерполация (засега), мадридското е с една от най-развитите мрежи в света, с 12 основни линии и няколко спомагателни. Всяка година там се строят допълнителни 6 километра линия на метрото. Как, за нашите политици вероятно ще остане вечна загадка…

Мадрид е град с голяма улица, която се казва „Голяма улица“ (Calle Mayor), голям булевард, който се казва „Голям булевард“ (Gran Via, с ударение върху i-то) и голям площад, който се казва „Голям площад“ (Plaza Mayor). Има и други интересни площади с имена на площади, както и стар египетски храм (на Дебод). На пръв поглед изглежда, че жителите на Мадрид са лишени от въображение, но ако посетите кралския дворец, вероятно ще промените мнението си. Там всяка стая е направена с въображение, а възклицанията сами ще изскачат от гърлото, докато се разхождате там.

Една от двете основни гари е снабдена с терариум и тропическа градина, вероятно за да не прилича на останалите си посестрими, включително тази в София. Там се разхождат стотици костенурки, за радост на пътниците. На въпросната гара преди няколко години терористи взривиха бомба, която накара над 1 милион души да излязат на улицата в знак на протест.

Катедралата „Санта Мария де ла Алмудена“ е огромна и това е достатъчно основание, за да я посетите. Освен това е красива. И отвън, и отвътре.

Хубав град. Хубави хора.

Advertisements

4 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Blagadaria za zabavnia i razvlekatelen raskaz ot skoroshnoto ti patuvane. Pojelavam ti oshte mnogo priatni i mechtani pateshevstvia.

    Do skoro

  2. Чакаме и следващите градове и места. Супер!

  3. Хайде чакаме и снимки! 😉

  4. *смее се*
    бърз коментар – при тях 6 км. за година – при нас – 6 години за км.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.