Барселона: пътеводител

май 23, 2009 в 12:39 pm | Публикувано в Градът, Приятели, Пътувания | 4 Коментари

Столицата на испанската провинция Каталуня е град артистичен и привлекателен, с особени по характер квартали и улици. Така например в Барселона има булевард, който пресича цялата територия по диагонал и може би затова се казва „Диагонален Булевард“. Друг булевард е разделен на две части: едната се казва La Rambla, а другата – Las Ramblas, което често поражда озадаченост сред гостите на града.

Паметникът на Колумб сочи с 50-сантиметров пръст в посока Америка, а открити Bus Turistic с жадни за снимки туристи сноват наоколо по три основни маршрута. Съвсем близо до пристанището са малките улички на очарователния Barri Gotic, които често миришат недотам приятно, а вечер са претъпкани с имигранти от африкански или азиатски произход, предлагащи бира в кутийки и вероятно други, по-забранени неща. Иначе църквите там са прекрасни.

Както Моцарт или Климт продават във Виена, така Антонио Гауди продава в Барселона. Паркът Гюел, Каса Мила (Ла Педрера), Каса Батло (с ударение върху о-то), невероятната катедрала Саграда Фамилия (чийто строеж започва през 1891 година, а се очаква да бъде завършен през 2032 г. ), са само малка част от онова, което гениалният архитект е оставил на града. Спокойно може да се каже, че всички магазинчета за сувенири трябва да са му задължени. Можете да си купите (както навсякъде, където има наплив на туристи) пепелник със сграда на Гауди, кърпа, тениска или чаша с името му, запалка с формата на Саграда Фамилия, както и каквото друго ви хрумне, за което вина пак ще има чудатият Антонио.

В крайморската част на Барселона има два големи пазара, под покривите на които се харчат морски деликатеси, плодове, зеленчуци и месо. Заведенията са повече от звездите. Сервитьорите веднага ще се опитат да ви съблазнят с традиционната паеля. Или още преди да попитате ще ви сипят чаша сангрия или тинто де верано.  Така и не успях да разбера каква е разликата…

Музеят на старите къщи, или El Poble Espanyol, както го наричат в Барселона, е чудесно място, събрало фасади и гербове от всички краища на Испания. Там стъклари за по-малко от минута правят бикове от безформена нагорещена топка току пред погледа ви, а други магазинчета се опитват да ви допродадат сувенирите, които още не сте си купили. Място, на което можете да се наслаждавате повече от половин ден.

И ако не сте прекалено изморени от целодневните обиколки и не заспите, докато се возите в Bus Turistic, както направих аз, привечер можете да се отпуснете в някое традиционно ресторантче, но е твърде вероятно храната да не ви допадне.

Advertisements

4 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Мисля, че Барселона е един от най- красивите градове на Европа. Наред с Виена, Будапеща и Санкт Петербург.

  2. Невероятно пестелив разказ 🙂

  3. Идеята е точно такава – с няколко изречения да се опишат най-впечатляващите за мен неща:)

  4. […] метална дантела за града е същото, каквото са Гауди за Барселона, Моцарт за Виена, гондолите за Венеция, Жулиета за […]


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.