Най-занимателната статистика, която някога ще видите

октомври 8, 2009 в 8:50 am | Публикувано в Изкуство, Интернет, Маркетинг | има 1 коментар

В една от публичните си изяви (по време на семинара TED) шведският професор Ханс Рослинг показва по изключителен начин как огромно количество привидно скучновати данни могат да бъдат превърнати в много интересно двадесетминутно резюме на някои от световните проблеми. Продължителността на живота, разликата между доходите в една и съща държава, в един регион или един континент и други са представени от професор Рослинг по един неподражаем начин, със стабилна доза хумор, занимателно и най-вече образователно.

Препоръчвам на всеки, на когото му предстои да говори пред по-широка аудитория, да има търпението да изгледа краткото филмче от представянето на шведския учен. Има много неща, които да се научат, както и много, които да се използват.

За мен най-интересната част е онази, в която професорът обяснява защо действията, предприети за преодоляване на някои демографски или икономически проблеми на регионално или международно равнище, обикновено не носят никакъв успех. Колкото по-детайлно и конкретно се вглеждаме в проблемите, толкова по-възможно става тяхното разрешаване. Можем да спасим света, но не като го гледаме отвисоко. Вижте го, страхотно е. Идеята на Рослинг определено заслужава да бъде разпространена и със сигурност няма да се провали (както често се случва).

Advertisements

има 1 коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Много е яко. Бях го позабравила да ти кажа (:


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.