Blog Action Day: Climate Change

октомври 15, 2009 в 10:08 am | Публикувано в Други | 5 Коментари

Днес е Blog Action Day. Темата за тази година е промяната в климата. За която Ал Гор направи филм, толкова оспорван, че беше забранен в училищата в Англия.

Както някои от вас не знаят, темата за промяната ми е доста интересна. Във всяка една сфера на живота., включително и метеорологическата. За промяната в климата мисля, че на всекидневно ниво вече всеки я е осъзнал. Казваме, че лятото вече не е такова, каквото беше преди, „като по времето на  Тодор Живков, когато всичко беше по-хубаво“ (шегувам се, разбира се). И зимата не е особено зимна. А понякога излиза така, че в зимата има повече пролетни елементи, отколкото зимни, а пък през лятото – есенни, а през пролетта – зимни. Абе пълна климатична какофония…

Това, че сме информирани за промяната в климата на всекидневно равнище, обаче, нищо не означава. „Ми хубуу, нека се топят там нек’ви ледници“, както каза един бакшиш преди няколко месеца, докато ме „извозваше“. Проблемът е, че знаем за това, но нищо не предприемаме. И Боби Михайлов знае, че българският футбол е на инвалидна количка, ама да го виждате да прави нещо по въпроса, освен да се опита направо да му ампутира краката?

За да постигнем промяна в промяната на климата, трябва да се научим да действаме отговорно. На много от нас, включително и на мен, това ни липсва. Най-отговорни сме в безхаберието, там сме отличниците на випуска.

Да вземем за пример медиите. Вместо да ни заливат с журналистическа помия, могат да помогнат изключително много, като не само описват промените в климата, а обяснят как всеки от нас може да допринесе за предотвратяването на подобни катаклизми. И да го правят методично и настоятелно, а не само спорадично и описателно. Климатът се променя бързо: факт. Хората реагират бавно: факт. Хората могат да реагират по-бързо и по-ефективно: факт. Повечето хора не знаят как: факт.

Да си помогнем сами и да започнем да търсим информацията, а не само да я чакаме. Искате ли?

5 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. По добрият филм е на Ян Бертранд и се намира в ютюб
  http://www.youtube.com/user/homeproject?blend=1&ob=4
  Ал Гор направи презентация, но както в общия случай – забрави да подкрепи думите си с дела
  Домът му е пример на разходване на енергия извън разумните граници

  Днес в бг не може да направите много, защото климат е култура
  Но можете да гледате филма, ако още не сте го сторили
  И да го покажете в училището на децата си. После чуйте какво ви казват

 2. Не съм го гледал, но ще го направя. Благодаря!

 3. […] Terraincoglita, BOYO’S F(L)IGHT, EULaw, Grafiki.bg, ZaPrirodata, Тanparmaiel, konxompax, Kreativen.com, marfiland.blogspot.com, visionforweb.com, ivosiliev.com, posterous.com… и […]

 4. Аз написах едно отворено писмо до евентуалните български участници на конференцията в Копенхаген. Очаквам отговор от няколко министри и предствители на екоминистерството. Ето тук:
  http://bulpete.wordpress.com/2009/10/14/climatechange/

 5. Лозето не ще молитва, братле.


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.