За стълбовете като кошчета за боклук или защо живеем в сбъркана държава

октомври 27, 2009 в 1:33 pm | Публикувано в Градът, Злободневни | 3 Коментари

Всяка сутрин, докато чакам трямвая на спирката в квартал „Надежда“, един стар и олющен електрически стълб привлича погледа ми. В долната си част този стълб някога е имал капак, който е скривал някакво командно табло или кабели. Разбира се, капакът отдавна липсва. Но в дупката вътре в стълба, вместо кабели човек може да види само боклуци. Видял някой недотам цивилизован наш съгражданин дупка, имал боклуче подръка, та се запитал дали да не метне боклучето в така удобно зейналата пред него дупка… Хем прибраничко, никой няма да види какво е сторил, хем няма да хвърли боклука направо на улицата.

Да, ама някой друг минувач го видял и си казал: „Що пък и аз да не хвърля там боклучето? Е, не е кошче, ама пак върши работа, няма да цапаме улиците, я…“ И така вълна след вълна, докато сега „кошчето“ е препълнено.Защото е много по-лесно да правиш онова, което правят останалите, отколкото да пазиш поведение и да следваш елементарни правила.

Сигурен индикатор, че се намираш в сбъркана държава, е когато обществените площи, сгради и предмети не изпълняват функцията, за която са предназначени, а се използват за нещо съвсем друго. Така кошчетата за боклук и контейнерите се превръщат в огнища, електрическите стълбове – в кошчета, трафопостовете и входовете на блоковете – в тоалетни, а зелените площи – в паркинг.

Лошото е, че нашата държава е не просто сбъркана. Тя е превърната в бунище, в което всеки пикае.

3 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Евалата, баце, ти си великан! Признах те. 2 милиона сърфисти, пък нема пари за почистване. Кой е виновен? Ще подскажа. И. К. Който познае, получава усмифка по радиото.

  2. Не е като вървейки да отваряш небрежно длан и да пускаш хартишката от гимназиалното десертче, а?

  3. Е, иначе си прав де, не мога да отрека – просто някакси първата ми реакция по принцип е рязането. Какво да се прави – преход, братче. Към демокрация. Не е като да няма глоби за замърсяване. Досущ както клаксоните. В ЗДП е указано, че в населени места е абсолютно забранено използването на клаксон, освен за предотвратяване на ПТП. Въпреки това ежедневно (стотици) хиляди нашенски водачи на МПС използват клаксона като средство за положителна или отрицателна комуникация с другите участници в движението. В единия случай замърсяваш с книжките, в другия – с клаксона. И двете са забранени и подлежат на санкции. На кого му дреме? Блааа…


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.