Някой друг ще го направи

декември 16, 2009 в 9:30 am | Публикувано в Злободневни | 5 Коментари

Освен че ние хората непрекъснато се интересуваме от живота на другите , често-често очакваме другите да направят неща, които можем да направим ние самите, при това без особени усилия. Още по-лесно е това, когато очакваме някакви институции да го направят. Така например всички чакаме срещата на върха в Копенхаген да реши проблемите с климата, а междувременно не правим нищо, за да ограничим собственото си влияние върху тези промени. Или чакаме бат’ Бойко или негов подопечен да изчистят улиците, докато хвърляме боклуци по тротоара. Или държавата да се справи с проблемните домове за сираци. Или някой друг да свърши работата, за която ние сме отговорни.

„Някой друг ще го направи“ е достатъчно основание да не правиш нищо.

Има две основни причини това да е така. Едната се нарича „мързел“, а другата – „страх“. Страх от инициатива, от възможен провал, от това какво ще кажат хората, или просто страх от някой друг (най-често шефа).

Време е да не чакаме другите да свършат нашата работа. Време е да скочим и да я свършим сами. Така желаната от нас промяна ще настъпи много по-скоро, отколкото очакваме.

5 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. И на края на дните си разбираме, че сме пропилели целия си живот. Тъжното е, че много малко хора вземат живота си в ръце и правят нещо.

    • За съжаление сте прав. Съвременният индивид изобщо няма съзнанието, че като член на общество той носи гражданска отговорност и е длъжен да не абдикира от нея – да си търси настоятелно правата, вместо да махва с ръка и да си тегли хомота, да държи под контрол политиците си, като се интересува от дейността им и с какво тя допринася да подобряването на обществото, да очаква полиция, пожарна и медицински институции да си вършат работата на перфектно ниво и да им търси отговорност, ако не го правят, да изисква цялостно подобряване на средата, която държавата осигурява за него и съгражданите му, а не да вика „моята заплата е наред, учителите да се оправят“. Съзнателно търсен ефект впрочем, и за съжаление добре постигнат – общество с манталитет, обратен на описания от мен, се управлява къде по-лесно.

  2. Абсолютно вярно. Ганди е казал: „Ние самите трябва да бъдем промяната, която искаме да видим в света“.

    • …а политиците изобщо не са загрижени за отражението на човешката дейност върху околоната ни среда. Имало сега Климатгейт, или пък Земята била навлизала в естествен климатичен цикъл. Добре, да приемем, че глобалното затопляне не е продукт на човешката дейност. Като е така, да продължаваме да мърсим, опустошаваме и унищожаве безогледно ресурси и въобще всичко наоколо, а? Ония в Копенхаген са там, за да манипулират света чрез най-старото оръжие на управляващата класа – страха, а не за да се погрижат манталитета на обществата да еволюира и светът да бъде по-чист, красив и здравословен.

  3. I’d like to share a revelation that I’ve had during my time here. It came to me when I tried to classify your species and I realized that you’re not actually mammals. Every mammal on this planet instinctively develops a natural equilibrium with the surrounding environment but you humans do not. You move to an area and you multiply and multiply until every natural resource is consumed and the only way you can survive is to spread to another area. There is another organism on this planet that follows the same pattern. Do you know what it is? A virus. Human beings are a disease, a cancer of this planet. You’re a plague and we are the cure.

    Agent Smith


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.