Загреб: пътеводител

януари 20, 2010 в 10:12 pm | Публикувано в Градът, Пътувания | Вашият коментар

Столицата на Хърватска е град на сини трамваи, жълта опера, безкрайно много музеи и красива катедрала. Там се намира и един от най-грозните музеи на техниката, отново със син трамвай отпред (но малко по-ретро). В центъра, точно до пазара „Долац“, се намира красива и зловещо тиха готическа катедрала, чиято фасада в момента се реставрира.

По улиците има красиви статуи на хора, като особено впечатление правят една баба с кошница на главата (до пазара) и госпожа на средна възраст, която носи чадър и е облечена прилежно – местните постоянно й тикат в ръката свежи китки, а зад нея има слънчев часовник, който работи, когато е слънчево.

Освен красиви религиозни сгради, в Загреб има и много кафенета, като централните малки улички са особено богати на кътчета, готови да приютят измръзналия от зимните студове странник. Местните правят качествено вино, което може да се докаже в ресторант „Богдан“, както и съвсем нелоша бира, за която особено подходяща е кръчмата „Zlatny Medo“, със собствена пивоварна, с основание окупирала сайта http://www.pivnica.hr/. Карловачкото пиво е задължително, а ако настоявате да завършите подобаващо големия алкохолен празник, опитайте „Ожуйско“. Самите хървати твърдят, че „Zuja je zakon!„, най-вероятно защото не са опитвали Kaltenberg

Така че, когато посещавате Загреб, се пригответе за големи порции, хубава бира и януарски студ…

Вашият коментар »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Промяна )

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.