Ръководство за пресичане на пешеходна пътека

юни 15, 2010 в 9:35 am | Публикувано в Градът, Забавно, Злободневни, Хитро | 8 Коментари
 1. Позволените места за пресичане в България според пешеходците включват: завои, по възможност остри; силно натоварени улици без светофари; скоростни отсечки; дву- и трилентови пътища; „там, където има мантинела по средата”; понякога (но само понякога) специално обозначени места, наречени „пешеходни пътеки”, често наричани с името на уважаван представител на семейство Коне (Equidae).
 2. За разлика от останалите места, на пешеходната пътека трябва да се пресича внимателно и да се спазват определени правила за безопасност.
 3. Ако искате да пресечете улицата по пешеходна пътека, приближете се много бавно към нея и предпазливо се огледайте наляво и надясно. Ако не виждате автомобил или друго превозно средство, внимателно поставете десния си крак върху пешеходната пътека.
 4. Отскочете назад бързо, за да избегнете автомобила, който бяхте пропуснали да видите. Този път се разминахте, но занапред трябва да бъдете по-внимателни…
 5. Ако автомобилът е джип или луксозна лимузина, тихичко процедете една сочна псувня, но бъдете сигурни, че сте обърнати в посока, противоположна на тази, в която се движи отминаващото возило.
 6. Ако автомобилът е такси, не казвайте нищо. Бакшишите спират и бият, а ако са страхливи, викат подкрепление – още бакшиши. Не ви трябва да се забърквате с такива хора. И полицаите няма да ви спасят – най-много да отнесете още един пердах за неправилно пресичане. Препоръчително е да запазите спокойствие и да изразите негодуванието си само мислено.
 7. Ако автомобилът е друг, съберете дясната си ръка в юмрук, сбърчете чело, присвийте устни, поемете дъх, обърнете се към отминаващото превозно средство и с пълно гърло го заклеймете. Можете да използвате всякакви думички и епитети, които според вас отговарят на нивото на шофьора, който щеше да ви сгази преди малко.
 8. След като и в двата случая се убедите, че не са ви обърнали внимание, или просто забележите подаващ се през стъклото на отдалечаващия се автомобил среден пръст, е време да предприемете нов опит да пресечете улицата.
 9. Отново бавно се приближете към пешеходната пътека. Отново се огледайте внимателно в двете посоки. Спрете. Повторете оглеждането.
 10. Изчакайте поредният автомобил, който не сте видели, да отмине с клаксон и гръмка псувня от страна на шофьора. Казах ви, че трябва да бъдете внимателни, защо не ме слушате? След като се уверите, че и този автомобил е отминал на безопасно разстояние, поставете единия си крак върху пешеходната пътека.
 11. Размърдайте пръстите на крака си, за да се убедите, че всичко това не е просто един красив сън и вие наистина сте стъпили на пешеходната пътека без фатални последствия. Ето че направихте първата стъпка към постигане на крайната цел, която е отсрещният тротоар!
 12. Сега е време да преместите и другия си крак върху пътеката. Междувременно не забравяйте да прецените на око разстоянието, което ще се наложи да пробягате.
 13. Виждате ли автомобилът, който се задава отдясно. Все още е на около 350 метра от вас, но това не трябва да ви заблуждава. В стремежа си да ви изпревари на пешеходната пътека, шофьорът ще натисне педала на газта и ще е при вас за броени секунди.
 14. Ако не ви се поемат излишни рискове, върнете се обратно на тротоара и изчакайте поредния джигит да премине с мръсна газ по улицата.
 15. Повторете действията, описани в т. 9-12.
 16. Световният рекорд за бягане на 100 м принадлежи на Юсеин Болт и е 9,58 секунди, т.е. по-малко от секунда на 10 м. Ако приемем, че улицата е широка около 25-30 метра и че по всяка вероятност вие не сте Юсеин Болт, разполагате с 4, най-много 5 секунди, за да пресечете.
 17. Ако не сте в оптимална физическа форма, по-възрастни сте от 35 години, имате наднормено тегло или просто не сте убедени в способностите си, добавете още 2 секунди. Не повече. За всеки десет години от горницата над 35 години добавяйте по още една секунда. В никакъв случай не си позволявайте повече от 10 секунди. Не вярвайте на онова, което е показано на светофара – него така или иначе никой не го гледа.
 18. Ако видите, че няма да успеете да пресечете за по-малко от 10 секунди, по-добре не опитвайте, а се върнете вкъщи. Вие сте прекалено възрастни, за да поемате подобен риск – пожалете близките си.
 19. Ако се вместите в десетте секунди, веднага след като пресечете на отсрещния тротоар се обадете на приятелите си, за да се похвалите, че тичате по-бързо от 70% от населението на страната.
 20. Честито! Мисията е изпълнена. Без да мислите за това, че ще трябва да пресечете същата улица по пътя си обратно, можете да продължите приятната си разходка.
Advertisements

8 Коментари »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

 1. Хубаво, че се усеща и доза хумор. Иначе това е един проблем, който разплаква (или поне ядосва) ежедневно повечето хора, които познавам 😉

 2. В интерес на истината хората нарушават правилата за движение много по-често, когато са пешеходци /защото ние ги делим на шофьори и пешеходци, но много често това са едни и същи хора, нали?/, отколкото когато шофират.

 3. Никой не твърди противното:)

 4. волно или неволно, това се препокрива с монолога на Камен Донев по въпроса, като там се осъществява същинска срещата шофьор – пешеходец, която протича по още по-интересен начин.

 5. Не съм го гледал, не успях да се добера до билетите…

 6. […] се пресича на пешеходна пътека. https://konxompax.wordpress.com/2010/06/15/crossing/ в Любими преди 1 минута edno23.com Начало контакти […]

 7. Only in Bulgaria! Да благодарим на доблестните служители на КАТ – едни истински мъже на честта, неподкупни, всеотдайни, отзивчиви, вежливи, надеждни – отдали живота си в справедлива служба на обществото!

 8. Амин:)


Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s


Entries and коментари feeds.