Метро 2033

юли 15, 2009 в 9:03 am | Публикувано в Градът, Изкуство, Интернет, Книги | 8 коментара
Метро 2033

Метро 2033

Дмитрий Глуховски е млад руски журналист, който е смятан от колегите си от Euronews за шпионин, тъй като на 23 години владее 5 езика. Отразявал е събития в размирните райони на Абхазия и Израел, а отгоре на всичко е бил сред малцината привилегировани журналисти, които придружават руския президент по време на обиколките му в чужбина.

Книгата „Метро 2033“ е написана първо в Интернет, а след големия интерес, който предизвиква, е отпечатана и разпродадена в огромен тираж. След това е създадена и компютърна игра, а доколкото разбрах, в момента се снима филм, който обезателно ще гледам.

Няма да ви разказвам сюжета, но не мога да не призная, че Дмитрий е написал изключително интересна книга. Най-важното е, че е успял да навърже всичко по начин, който създава един стабилен и добре осмислен свят. Въпреки подозренията, които изпитвах, като започнах да чета доста дебелата книга, историята успя да ме грабне.

Е, има си и разни кусури, като например това, че малкото хора, които се осмеляват да се качат на повърхността, малко клиширано се наричат „сталкери“, а някои англоезични заемки не са съвсем на място (например името Хънтър), но това са все неща, които можем да простим. Иначе в подземния свят на метрото си има станции-държави, в които нацистите на бъдещето са изградили Четвърти Райх, комунистите притежават една важна стратегическа линия от станции, а развитият свят (Ханзата) е завзел околовръстната линия на метрото. Вместо да описва събития, Дмитрий е предпочел да ги предава чрез непотвърдени слухове, които хората по станците си разказват и така създава един особен фолклор, който трудно може да не те накара да се почувстваш леко стреснат. Така всичко ти изглежда по-зловещо, по-загадъчно, а което е най-важното – и по-истинско.

Книгата има собствен сайт, а трейлърите на играта можете да видите тук (първо на руски – по-добрата версия):

…и тук (на английски):

8 коментара »

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

  1. Oooo! Мислех, че вече четеш само скучни, прашни томове по маркетинг и др. умоизпарителни науки. „Метрото“ е издържана в точно любимия ми антиутопичен жанр и атмосферата извънредно добре е пресъздадена. За названието на излизащите на повърхността сталкери не съм съгласен, че е клише, а по-скоро реверанс към бродещите из Зоната, плюс това, самата дума, както е обяснено в книгата, е добила леко по-различен статут от първоначалния – вече е нарицателно за хора, бродещи из по принцип опасна територия с цел събирането на плячка (или заради самото бродене). Иначе Хънтър, Бърбъна и другите чуждици съм съгласен с теб. И една ЛЕКА!!! корекция. Играта не е излязла, в момента е в производство. (И много моля, друг път не прави такива сладки грешчици, понеже щях да получа инфаркт както си седя на стола като видях, че била излязла. Ей! Чакам я на нокти, досущ както „Сталкера“ навремето.) ПС. Благодарско за трейлърчетата, не се бях сетил да поровя за визуални благинки.
    ППС Е тва ако не е най-интересният пост в блога ти досега, жив да не съм!

  2. Ето вече имаме дата на излизане и издател:
    http://pcmania.bg/?go=news&p=detail&newsId=1308
    А THQ издаде и коя друга антиутопична игра, правена по велико руско братско произведение?… (подсказка: заглавието го има и в текста, и в коментара под него, мхехе). Ще вземе да ми стане любимият издател на игри…

  3. Сталкер.:)

  4. Йессс!…

  5. Иии… ДА!!! Точна дата на излизане, според PC Mania, и също на сайта за предварителна поръчка, респективно:
    http://pcmania.bg/?go=news&p=detail&newsId=1700
    http://www.game.co.uk/search.aspx?s=metro+2033
    Според филмчето на сайта на играта, сюжетът точно следва книгата поне в началото. Да почакаме месец и половина и ще видим. Ако действително Метро2033 = СТАЛКЕР + Fallout3 + Cryostasis, ще бъде епично. Дай ми на мен постапокалипсис и считай, че съм се продал…

  6. Ти си се продал и за бутилка домашна ракия с малко мазна наденица и гарнитура от боб с лютеница, какво остава за постапокалипсис;)

    • Как не те е срам, Христо! Тогава първо ти оправих компютъра, а чак после пазарихме почерпката! На всичко отгоре не помниш ли какво стори с наденицата ми?! +това ракия, наденица и боб с лютеница са типична постапокалиптична манджа. Трае дълго, засища, а и поиграй малко СТАЛКЕР да им видиш диетата в зоната. Само ракията е водка, но варианти са позволени. Така че пак е тематично. Макар че, доколкото си спомням, в Метрото през 2033-та г. поминуват, горките, на свинско с гъби, понеже 1.Гъбите растат на тъмно и 2.Свинете ядат всичко (аз познавам и такива хора). Направо да ги ожалиш, а. Печените плъхове се явяват май само бърза закуска, нещо като постапокалиптичен junk food, а самогонът се използва по съвместителство и за оръжие (вж. чичо Федя).

  7. „Господи, это же танк!!“


Вашият коментар


Entries и коментари feeds.